Biograferne i Kolding

Indgangspartiet til Biografen 1+2 i det tidligere Palmehaven-Trocadero, Jernbanegade 31
Jens E. Kris

Onsdag 3. oktober 2018 kl. 19.00 på KUC, Ågade 27, Kolding.

Biograferne i Kolding v/ fhv. biografdirektør Jens E. Kris.

Formand Preben Meyer Petersen (PMP) bød velkommen til de ca. 80 tilhørere og gav herefter ordet videre til Jens E. Kris (JEK). JEK havde tidligere for ca. 10 år siden været foredragsholder ved et arrangement i foreningen med samme emne, men denne gang er han gået længere tilbage i biografernes historie til den første biograf i Kolding og stumfilmens tid.

Den første biograf var beliggende i Adelgade 2 på første sal over Crome & Goldschmidt – Kolding Elektriske Biograf=Theater.

JEK viste lidt af en stumfilm med bl.a. Asta Nielsen, og det må siges at være primitiv underholdning i forhold til, hvad der vises i biograferne nu til dags.

Midt i 50erne var der 3 biografer i Kolding. BIOGRAFEN i Helligkorsgade 14, KOSMORAMA i Østergade og KINO i Søndergade.

Biografdirektørerne blev ikke rekrutteret fra den almindelige hob, men bevillingerne blev givet til personer med en vis kulturel ”pondus” og gik i arv f.eks. til enker, der måske ikke altid havde den store forstand på at drive biograf. Dette bevillingssysem blev ophævet i begyndelsen af 1970erne.

BIOGRAFEN i Helligkorsgade blev nedlagt i 1965 og havde sidste forestilling 14. april 1965. KOSMORAMA i Østergade blev nedlagt i 1983.

JEK havde i sine unge år været med til at køre filmklub på biblioteket, hvor man samlede gode film op, som ikke var blevet vist i biograferne.

JEK blev biografdirektør i 1975, hvor han startede BIOGRAFEN 1 + 2 op i Restaurant Trocadero-Palmehavens tidligere lokaler. Sal 1 var stor med 214 siddepladser og sal 2 med 94 siddepladser. Filmudlejerne havde fået øjnene op for, at JEK kunne noget, som andre ikke kunne, nemlig at spille filmene længe ved at flytte filmene fra sal 1 til 2, indtil de var helt udspillede. Efter 10 år opsagde han lejemålet, idet bygningerne ikke blev vedligeholdt af udlejer.

JEK overtog i 1978 KINO i Søndergade, som han efterhånden fik renoveret og ombygget til 4 sale samt biografens foyer til cafemiljø.

I 1990erne begyndte Nordisk Film at opkøbe/eller bygge biografer i provinsen, og JEK kunne begynde at se skriften på væggen samtidig med, at Kolding Storcenter havde annonceret planer med en udvidelse, og det var ikke ukendt, at biografer og storcentre andre steder havde vist sig at være en god kombination. I 1999 indgik Nordisk Film og JEK partnerskab med 50% til hver om et nyt biocenter i Kolding med 6 sale. Samtidig lukkede KINO i Søndergade.  Det blev en succes med en stor stigning i antal solgte billetter. Nordisk Film og JEK havde fra starten indgået en 10 års kontrakt, og nytårsaften 2010 havde JEK sin sidste arbejdsdag i biografen. Lidt vemodigt for JEK. Biocenter Kolding drives i dag alene af Nordisk Film.

En spændende tidsrejse om biografernes historie fra stumfilm til digitalisering, fra store filmfremvisere med store tunge spoler til digitalisering, som kan styres andre steder fra i landet. I gamle dage kunne en filmkopi koste op mod kr. 20.000 i dag koster en disk ca. kr. 150, og udviklingen fortsætter.

Formanden takkede for fremmødet og for et inspirerende indlæg fra JEK.