Fra frikadeller til smørrebrød

Forretningen i Søndergade 28
John Rasmussen

Efter generalforsamlingen:

Fra frikadeller til smørrebrød v/ kemiingeniør John Rasmussen.

John Rasmussens (JR) foredrag handlede om Marie Elisabeth Schmidt Damkjær (MESD), der er født og opvokset i Hjarup. Hun blev gift med gårdejer Kristian Jepsen Damkjær. Ægteparret flyttede senere til Kolding, hvor manden ernærede sig som vognmand, og det gik tilsyneladende godt, men på et tidspunkt blev ægteparret separeret på begæring af MESD. Godt 3 år efter tildeltes MESD kongelig bevilling til ophævelse af ægteskabet. Gifter sig aldrig igen.

20. maj 1919 åbnede MESD en fedevare-/viktualieforretning i Søndergade 28. Alenemor og uden egentlig uddannelse, men kan betegnes som iværksætter. Forretningen må betegnes som en succes, men med tiden ikke tidssvarende, og i 1949 køber hun Søndergade 32 ”Dyringhus”, men der er ingen ledige lejemål. Indretningen af viktualieforretningen blev først påbegyndt i 1955, og forretningen flytter til Søndergade 32, hvor der er indrettet en moderne og tidssvarende viktualieforretning.

Den 1. januar 1958 er der en artikel i Jydske Tidenden, hvor MEDS overdrager sin forretning til datter og svigersøn. Af artiklen fremgår bl.a. ”Jeg tror, en skytsengel har fulgt mig fra den dag, jeg åbnede min forretning. Det er slet ikke min egen dygtighed, der er skyld i, at jeg er nået så vidt, som tilfældet er, men jeg har i årenes løb fået overordentlig stor støtte, ikke alene af mit dygtige og trofaste personale, men også af mine kunder. Jeg har mødt så megen venlighed, og det er jeg taknemmelig over”,

MESD dør i 1977 97 år gammel.

 

Preben Meyer Petersen takkede John Rasmussen for en fin indføring i historien om Marie Elisabeth Schmidt Damkjær.

 

Tak for i aften og tak for sæsonen.