Seest katastrofen d. 3. november 2004

Onsdag 31. oktober 2018 kl. 19.00 på KUC, Ågade 27, Kolding.

Seest katastrofen v/ tidl. politikommissær Bent Emil Sørensen.

Bent Emil Sørensen var politiets indsatsleder under Seest katastrofen.

135 medlemmer og andre interesserede var mødt til aftenens emne.

Onsdag den 03. november 2004 Kl. 13.58 kom der en alarmering om brand ved N. P. Johnsens Fyrværkerifabrik i Seest.

Alarmen lød på brand i en container, men de første ca. 20 sekunder var det alarmcentralens opfattelse, at der var tale om en container til pap. Denne opfattelse blev ændret ved den næste mere uddybende alarmering fra 112, hvor det blev beskrevet, at der var tale om en container indeholdende fyrværkeri.

Situationen blev optrappet og alt disponibelt beredskab fra hele Danmark blev efterhånden rekvireret.

Katastroferegistreringen blev iværksat i et område, der omfattede 760 huse med 2.000 personer og 12 virksomheder, der skulle kontaktes og evakueres, først til Bakkeskolen, senere til Ålykkeskolen. 

Der var overflyvningsforbud, togene ved Seest området blev stoppet, Sygehus og læger var i alarmberedskab, alt mandskab blev beordret til at søge dækning - kl.  17.45 kom det store ”Big Bang”, 800 tons fyrværkeri eksploderede med en ufattelig styrke, med flere tons nedfaldsmateriale, der antændte 8 andre brande rundt om i Kolding flere km fra Fyrværkerifabrikken. 

Fredag formiddag fik man hul på den sidste container med en kampvogn, og man fik den afdøde brandmand ud af området. 

Bent Emil Sørensen viste en film med tilladelse fra TV2, der havde lavet den i forbindelse med en temaudsendelse om fyrværkerikatastrofen, hvor vi til slut så ”Big Bang”. Man følte næsten, at man var på stedet, og man genoplevede dagen og sin egen oplevelse den dag.

Branden endte i den hidtil værste fredstidsmæssige katastrofe i Danmark og var uhyre mandskabskrævende gennem længere tid.