De Danske Mejeriers Maskinfabrik a.m.b.a.

Udsigt mod Olaf Ryesgade fra Koldinghus 1975
Gunner Thomsen, Knud Sørensen og Bent Svenningsen

Onsdag 6. november 2019 kl. 19.00 på KUC, Ågade 27, Kolding.

De Danske Mejeriers Maskinfabrik a.m.b.a.

v/ Gunner Appel Thomsen, Knud Rejnhold Sørensen og Bent Svenningsen.

Formand Preben Meyer Petersen bød velkommen til de tre foredragsholdere samt de 132 deltagere.

 

Knud Rejnhold Sørensen (KRS), ansat i perioden 1967-2004, gav et resumé over mejeribrug i Danmark med bøttemejerier, herregårdsmejerier, andelsbevægelsen m.v. Det første andelsmejeri blev indviet i 1882 i den lille vestjyske by Hjedding. KRS fortalte om udviklingen af maskiner til processen omkring fremstilling af smør, kærnemælk, ost m.v.

 

To svogre Karl Konstantin-Hansen og Jens Schrøder startede i 1888 et maskinværksted i Kolding i lejede lokaler i ”Maler Jensens Gård” i Låsbygade, og planen var, at de ville fremstille landbrugsmaskiner og lave forefaldende arbejde, men det blev inden for mejerisektoren, de skabte deres succes. I 1892 var virksomheden vokset så meget, at de lejede lokaler var blevet for små, og der flyttes til større lokaler i Låsbygade 32. Virksomheden omdannes senere til et aktieselskab: A/S Konstantin-Hansen og Schrøder. I 1905 blev aktierne opkøbt af De Danske Mejeriers Maskinfabrik, men virksomheden fortsatte med de samme to som direktører. DDMM bliver en af Danmarks førende producenter af mejerimaskiner, herunder pasteuriseringsapparater, smørkærner, dampmaskiner og kedler, og man producerede nogle af landets første mælketankbiler. Fra begyndelsen af 1900-tallet blev DDMM jernstøberi flyttet til Olaf Ryes Gade og senere flyttede kedelsmedjen samme sted hen. I 1931 flyttes resten af fabrikken samt administrationen også til Olaf Ryes Gade.

 

Efter anden verdenskrig begyndte DDMM også at eksportere til udlandet bl.a. til Rusland/Sovjetunionen, og her måtte man ikke benytte avispapir til indpakning, idet modtagerne så kunne læse om, hvad er skete i omverdenen.

 

I 1977 fusionerede DDMM med to andre virksomheder og blev til en del af Pasilac A/S med hovedsæde i Silkeborg. APV-Baker overtager Pasilac A/S i slut 1980-erne, hvor det bliver overtaget af et amerikansk firma SPX, som lukkede afdelingen i Kolding i slutningen af 2016.

 

Gunner Appel Thomsen (GAT) var ansat i alt 46 år. Havde håbet på 50 års ansættelse, men sådan kom det ikke helt til at gå.

 

GAT kom i lære hos DDMM i 1960, men havde forinden været kontorbud samme sted. Læretiden i 1960 var 4 år og 4 måneder. To lærlinge blev ansat hvert kvartal og to lærlinge blev udlært hvert kvartal. Der var et hierarki blandt lærlingene. Lærlingemester var Jens Buhl.

 

Der var arbejdskort på de ansatte. Sikkerheden på arbejdspladsen var ikke altid i orden f.eks. manglende afdækning ved fræser. Det var også tiden, hvor man brugte skrå og snus.

 

DDMM købte i 1967 Brogård i Harte, hvor man i 1970-erne byggede en ny fabrik på nuværende Platinvej.

 

Bent Svenningsen (BS) ansat i 1965 og 42 år frem. I den periode blev der efterhånden også ansat damer i værkstedet. To ansatte ungersvende ville tale arbejdernes sag op, men det indebar, at de kunne komme op om morgenen, og det kneb det med. Medarbejderne var organiseret i forskellige fagforbund, og det endte med, at der blev oprettet en fællesklub.

 

BS fortalte, at han kunne gå i banken og hæve kontanter (klubkontingent) og tage pengene i tasken for derefter at gå til Dansk Metal på Brinken med pengene. Det var ikke noget problem, selv om det var mange penge, det drejede sig om. I 1995 blev der stiftet en personaleforening, som stadig eksisterer. Pensionister og efterlønnere mødes en gang om året.

 

Foredragsholderne fortalte mange sjove historier om tiden hos DDMM, og afslutningsvis blev der vist en videofilm om DDMM.

 

Preben Meyer Petersen takkede afslutningsvis de tre foredragsholdere for en malende beskrivelse af DDMM og de fremmødte for deltagelsen.