En købmandssøns opvækst i Koldinghuskvarteret

Forretningen i Adelgade, 1976

Onsdag 5. februar 2020 kl. 19.00 på KUC, Ågade 27, Kolding.

En købmandssøns opvækst i Adelgade-Låsbybanke-Koldinghus-kvarteret

v/ vinhandler Kresten Vestergaard Frandsen.

 

 

Der var mødt godt og vel 120 medlemmer op til aftenens foredrag, om Kresten Vestergaard Frandsens oplevelser, som købmandssøn i Adelgade.

 

Efter at formand Preben Meyer Petersen havde budt Kresten velkommen, blev vi involveret i Krestens erindringer om opvæksten i Adelgade.

 

Kresten blev født i hjemmet i 1955, som den yngste af 3 børn. Desværre døde Krestens ældste bror som 61-årig.

 

Krestens far købte købmandsforretningen i Adelgade 14 af købmand A. Jessen i 1944 og indrettede sig med familien ovenpå butikken.

 

Kresten var meget interesseret i Koldinghus og krøb som lille under porten for at komme indenfor for at udforske herlighederne. Da Kresten blev lidt ældre, sang han i Sankt Nikolai kirkes kor. Forbindelsen til Sankt Nikolai kirke har han bibeholdt, idet han også blev konfirmeret i kirken, som han også den dag i dag tilhører.

 

Ejendommen i Adelgade var udsat for flere brande. I 1959 brændte forretningen og i forbindelse med denne brand, blev et par børn reddet ud af et tagvindue af deres storebror, som efterfølgende blev fejret som helt. I 1977 brændte en lagerbygning i baggården, og i 1981 brændte Adelgade 14 igen. Denne brand var dog blevet påsat i forbindelse med et indbrud hos en lejer på ejendommens 1.sal. Familien Vestergaard Frandsen boede på dette tidspunkt i Bramdrupdam.

 

Købmandsforretningens sortiment var omfattende, lige fra dagligdagskøbmandsvarer til spegesild, ost og vin, men det var den specialblandede kaffe, der ifølge Krestens far var guldet. Loyalitet var på denne tid meget aktuel, hvilket de handlende såsom Hotelejer Svendsen, Rørkær, L. Balle, Monopol og AN Farver hver især nød godt af.

 

I 1990 åbnede Kresten sin egen vinforretning på Låsbybanke. Kresten huskede sin fars gode råd og tog kaffe med i sortimentet, og den blev blandet efter faderens specielle recept. I dag har Kresten overladt en del af styringen til sin søn, hvorefter han har mere tid til at dyrke haven på Kastanievænget. På skråningen mod Stadionvej har Kresten plantet vinstokke og får druer nok til ca. 70 flasker vin om året.

 

Efter 2 1/2 times underholdende foredrag sluttede Kresten af til applaus.

 

Normalt bliver foredragsholderen belønnet med en vingave, men i dette tilfælde valgte formand Preben Meyer Petersen dog at aflevere en boggave om Kolding.

 

Tak for en farverig fortælling og aften