Spejderbevægelsen

Andy underviser i økse, spejdernes lejr 2017
Andy Schmidt

Onsdag 6. februar 2019 kl. 19.00 på KUC, Ågade 27, 6000 Kolding.

Spejderbevægelsen v/ spejderleder Andy Schmidt. 

Formand Preben Meyer Petersen bød velkommen til aftenens foredragsholder samt til de 73 tilhørere.

 

Formanden præsenterede også foreningens nye suppleant til bestyrelsen Ejnar Haugard.

 

Andy Schmidt (AS) har været spejder siden 7-års alderen og bruger megen tid på spejderarbejdet. Er tilknyttet Det Danske Spejderkorps, 3. Kolding Gruppe, i Ålykkegade, Kolding.

 

Spejderbevægelsen er en verdensomspændende organisation, som blev stiftet af Robert Baden-Powell (RBP) tilbage i 1907.

Allerede i 1909 begyndte de første drenge at starte en spejdergruppe i Hellerup, og Det Danske Spejderkorps blev stiftet i 1910 af Hans Hartvig-Møller, Cay Lembcke, Oscar Hansen, P. Nørgaard og E. Bøcher, som også udgjorde korpsets første bestyrelse.

Den første spejderlejr i Danmark var på Eremitagen i 1911, og den blev besøgt af RBP. Danmark var i front med udviklingen af spejderarbejdet og var værtsland ved den anden verdensjamboree i 1924 i Ermelunden med deltagelse af bl.a. Chile.

Spejderbevægelsen - ”Ny” bevægelse fra 1907, men stadig aktuel består af: Det Danske Spejderkorps, KFUM-spejderne, Dansk Spejderkorps i Sydslesvig, Danske Baptisters Spejderkorps og De grønne pigespejdere. Der findes andre spejderkorps end de nævnte. Spejderne bærer uniformer for at viske forskellene ud, og det gør man også i dag. Som spejder lærer man bl.a. at være i naturen, fællesskab, at samarbejde og udvikle lederegenskaber.

Det siges, at RBP har digtet sangen ”Ging Gang Goole” på 1. verdensjamboree, idet lejren var den første med spejdere fra mange nationer, genialt udtænkt, da alle nationer var i stand til at synge den. Andy Schmidt afspillede denne, men nu i en version med Keld og The Donkeys ”Tjing Tjang Gullie”.

AS fortalte overordnet historien om spejderne i Kolding gennem tiden. Herefter fortalte Freja på 14 år om, hvordan det er at være spejder i dag, ”og det ikke er så gammeldags, som AS giver udtryk for”.

Freja sagde, at det ”er skide sjovt” at være spejder, og der er altid gang i den. Mulighed for lederkurser. Problemløsning på nyt niveau, som kan bruges andre steder, eksempelvis på arbejdsmarkedet. Freja skal på verdensjamboree til sommer i USA. Verdensjamboree finder sted hvert fjerde år og henvender sig til en bestemt aldersgruppe af spejdere, og derfor kan man kun komme med én gang i sit liv som deltager. Prisen for at deltage i jamboreen er i 2019 kr. 23.500, og alle deltagere betaler det samme uanset, hvor man kommer fra i verden. Freja har ca. 2 møder om ugen som spejder.

Spejdernes Lejr 2017 blev afholdt i Sønderborg med godt 36.000 deltagere. Det var den anden udgave af Spejdernes Lejr, der første gang blev afviklet i Holstebro i 2012. Lejren er både for danske og udenlandske spejdere.

3. Kolding Gruppe og Hercules Gruppe er i dag i Skovdam Division, som er under Det Danske Spejderkorps og dækker det vestlige Fyn og Østjylland nærmest Lillebælt.

Spejder er ikke noget man går til, det er noget man er.

Formanden takkede Andy Schmidt og Freja for et inspirerende indlæg.