ARRANGEMENTER SÆSON 2017-2018

Onsdag d. 4. oktober 2017 kl. 19.00 på KUC,

Ågade 27, Kolding.


Hollænders Teglværk, en familiedrevet virksomhed gennem fire generationer v/Jan Hollænder


Formand Preben Meyer Petersen bød velkommen til Jan Hollænder (JH) samt til de 106 fremmødte tilhørere.


JH førte os på levende vis gennem teglværkets mere end 100-årige historie. Om Ludvig August Hollænder (LA), født i Lippe Detmold i Tyskland den 25. november 1842. Han udvandrede som  17-årig fra Tyskland til Kolding, hvor han kom til at arbejde på forskellige teglværker i området. I 1869 får han borgerskab i Kolding som værtshusholder, men opsiger dette igen i 1872.


Han køber i 1874 et jordareal lige syd for Kolding Å, hvor han grundlægger sit første teglværk på den vej, der i dag bærer hans navn.


I 1889 udvider LA teglværket på det sted i Domhusgade, hvor LIVA-supermarked ligger i dag. Fra 1950 blev leret hentet i Skartved. og i 1956 blev der bygget et maskinhus og en tørrelade i Skartved, men dog kun som et anneks til teglværket i Domhusgade.


I 1974 flyttede Hollænders Teglværk fra Domhusgade og til Skartved og samme år begyndte nedrivningen af de gamle bygninger i Domhusgade. Desværre måtte virksomheden lukke i 1980 6 år efter flytningen. Dette skyldes oliekrisen samt stagnation i byggeriet.


Teglværket har produceret mange sten til huse i Kolding og andre steder.


Der var stor spørgelyst blandt de fremmødte tilhørere bl.a. om, hvorfor er nogle sten røde og hvorfor er andre sten gule. Forskellige ovntyper: Ringovn, højovn, gasfyret kammerovn. m.v.


Da JH var færdig med sit foredrag og gennemgang af et righoldigt materiale og billeder om mere end 100 års historie, fik han af bestyrelsesmedlem Kurt Nielsen (KN), Lokalhistorisk Forening for Kolding og Omegn, overrakt en kulskovl fra Hollænders Teglværk, som ”nørden” KN havde haft stående i sin garage.


Det var en spændende aften med positive tilkendegivelser fra mange fremmødte.Jan Hollænder viser en mursten med navnet præget ind i stenen.